Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi

Vuosittain järjestettävä Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi tuo esille lastenkulttuurin merkityksiä ja mahdollisuuksia sekä luo suuntaviivoja sen tulevaisuudelle. Foorumi tarjoaa paikan kulttuuripoliittiselle keskustelulle ja eri toimialojen kohtaamiselle. Sen järjestämisestä vastaavat Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja paikalliset lastenkulttuurikeskukset yhteistyökumppaneineen.

Valtakunnallisen lastenkulttuurifoorumin vuosittain vaihtuva teema nostaa esille lastenkulttuurin mahdollisuuksia erilaisissa toimintaympäristöissä ja valottaa moniammatillista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Lastenkulttuurifoorumi on oivallinen verkostoitumistilaisuus alan toimijoille.

Lastenkulttuurifoorumi järjestettiin ensimmäisen kerran SuomiAreenan yhteydessä Porissa vuonna 2013. Porissa luotiin tiivis katsaus lastenkulttuurityön nykytilaan teemalla Lastenkulttuurin tulevaisuuden tekijät. Vuonna 2014 foorumi järjestettiin Kuopiossa, jossa lastenkulttuuria tarkasteltiin koulujen kulttuurikasvatus -aiheen kautta. Seuraavana vuonna Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi järjestettiin Tampereella 2015, ja Tampereen foorumin aiheena oli Taide ja kulttuuri lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukena.

Lisätietoja
toiminnanjohtaja
Saara Vesikansa
saara.vesikansa (at) lastenkulttuuri.fi

Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi 2017

Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi järjestetään Hämeenlinnassa Kulttuuri- ja kongressikeskus Verkatehtaalla 20.– 21.11.2017. Foorumiohjelma sekä muut tiedot löytyvät lastenkulttuurifoorumin www-sivuilta, jonne päivitämme lisätietoja sekä ajankohtaista seminaari-infoa: www.hameenlinna.fi/foorumi2017

Varmistathan paikkasi ilmoittautumalla viimeistään tiistaihin 31.10. mennessä seuraavan linkin kautta: https://www.webropolsurveys.com/S/DD7A86FDAC11CAD4.par

Lastenkulttuurifoorumi 2017 järjestetään osana Lasten ja nuorten ääni 100-vuotiaassa Suomessa -hankekokonaisuutta, ja ensimmäisenä päivänä ma 20.11. lastenkulttuuri onkin yhtenä teemana monialaisessa Seuraavat 100 vuotta – lapsuuden tulevaisuus Suomessa! Jatkuuko menestystarina? -seminaarissaAamupäivä on kaikille alaseminaareille yhteistä ohjelmaa. Iltapäivällä jakaudutaan alaseminaareihin, joissa on pureudutaan nimenomaan lastenkulttuurin kentän sisältöihin monipuolisten case-esittelyiden kautta.

Toisena päivänä ti 21.11. järjestetään verkostoitumispäivä, jossa on runsaasti lastenkulttuuritoiminnan case-esittelyjä eri puolilta maata sekä teematapaamisia (myös esim. liiton syyskokous). Tiistain ohjelmassa puhuu myös kansainvälisesti tunnettu luovuustutkija Szilvia Németh.

Maanantain 20.11. seminaaripäivän hinta on 50 euroa sisältäen ohjelman, aamiaisen, iltapäiväkahvin, päivällisen sekä iltakonsertin ja illanvieton. Tiistain 21.11. verkostoitumispäivän hinta on 25 euroa (liiton jäsenille 10 euroa) kattaen ohjelman lisäksi aamu- ja iltapäiväkahvit.

Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi 2016

Vuonna 2016 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi järjestettiin Vantaalla ja sen aiheena oli laadukas lastenkulttuuri. Ohjelmassa tarkasteltiin erityisesti Lastenkulttuuripoliittista ohjelmaehdotusta (2014) toteuttavia hankkeita.

Ohjelma (pdf)

Materiaalit (A-Ö):

Arala Laura, läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, #taideonlasten2016 (PowerPoint)
Eskelinen Mervi, toiminnanjohtaja, Lastenkulttuurikeskus Lastu, Kylille -hanke (pdf)
Koponen Susanna, koordinaattori & Tenetz Katri, johtava koordinaattori & Vihreälehto Ira, erityisasiantuntija,  Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Kulttuurivoltti-hanke (PowerPoint)
Lehtola Minna, Kulttuurituottaja, Kulttuuriyhdistys Kuvio, Kylien lapset -hanke (PowerPoint)
Moilanen Anu-Maarit, vastaava koordinaattori & Tapio Veli-Markus, erityisasiantuntija, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja Suomen Kulttuurirahasto, Taidetestaajat-hanke (pdf)
Pulkkinen Lea, professori, Joustava koulupäivän malli (PowerPoint)
Rusanen Sinikka, professori, Helsingin yliopisto, Taikava-hanke (PowerPoint)
Räsänen Jaana, asiantuntija/arkkitehtuurikasvatus, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Lapset kaupungissa -hanke (pdf ja pdf)

Valtakunnallisessa lastenkulttuurifoorumissa 2016 julkaistun Lastenkulttuurin laatukäsikirjan voi ladata täältä.


Foorumi_016
Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi järjestettiin vuonna 2015 Tampere-talossa. Tapahtumassa kuultiin case-esimerkkejä tavoista tukea perheiden hyvinvointia kulttuurin avulla.