Ilmoittautuminen Valtakunnalliseen lastenkulttuurifoorumiin on avattu!

SANKAREITA JA LIITTOLAISIA – UNELMA YHDENVERTAISISTA LASTENKULTTUURIPALVELUISTA

Vuoden 2018 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi Espoossa Sellosalissa ma–ti 19.–20.11.2018.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on auki 25.10. asti. Voit ilmoittautua TÄSTÄ.

Vuosittain järjestettävä Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi nostaa esille lastenkulttuurin merkityksiä ja mahdollisuuksia sekä luo suuntaviivoja sen tulevaisuudelle. Tämän vuoden foorumissa käsitellään kulttuurisen diversiteetin kysymyksiä. Suomi on nyt ja tulevaisuudessa entistäkin moninaisempi ja kansainvälisempi. Kielellisesti ja kulttuurisesti rikas yhteiskunta mahdollistaa lastenkulttuuripalveluiden rohkeaa ja ennakkoluulotonta uudistusta niin ajatusten, toimintamallien kuin -tapojenkin suhteen. Se asettaa myös haasteita sille, miten turvataan kaikille yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset palvelut, joihin jokaisella on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Meidän unelmanamme on lastenkulttuuripalvelut, jotka ovat yhdenvertaiset kaikille lapsille, nuorille sekä perheille kulttuuri- ja kielitaustat huomioiden.

Lastenkulttuurifoorumissa esitellään läpileikkausta erilaisista taiteen ja kulttuurin keinoista vahvistaa lasten ja lapsiperheiden osallisuutta omaan ympäristöönsä ja oikeutta merkitykselliseen elämään. Kahden päivän aikana verkostoidutaan, jaetaan osaamista ja kokemuksia ja käydään avointa dialogia. Foorumissa kohdataan huippujoukko innostavia sankareita ja liittolaisia, jotka kulkevat yhdenvertaisuutta rakentavien joukkojen kärjessä. Puheenvuoroissa kuullaan kulttuurin, taiteen ja tutkimuksen osaajia, asiantuntijoita ja tekijöitä erilaisista toimintaympäristöistä.

Valtakunnallisen lastenkulttuurifoorumin maanantai 19.11. koostuu kahdesta osioista. Aamupäivällä ovat ennakkoon valittavat vaihtoehtoiset alaseminaarit. Alaseminaareissa teemaa lähestytään saavutettavuuden ja osallisuuden näkökulmista tutustumalla erilaisiin hankkeisiin, menetelmiin ja tapoihin edistää yhdenvertaisia lastenkulttuuripalveluita. Iltapäivän kaikille yhteisessä osiossa jatketaan kohtaamisten ja dialogin parissa. Keskiössä ovat mm. unelmat, kulttuuri- ja taidekasvatus, sanojen ja kuvien voima. Vastaamossa käsitellään sekä osallistujien ennakkoonlähettämiä että päivän aikana nousevia kysymyksiä teemoihin liittyen. Illanvietossa verkostoidutaan ja viihdytään Lasten kulttuurikeskus Auroran Meijerin tupaantuliaisissa.

Tiistaina 20.11. juhlistamme Lapsen oikeuksien päivää. Valtakunnallisen lastenkulttuurifoorumin verkostoitumispäivässä kuullaan ajankohtaiset lastenkulttuurin kuulumiset. Tarjolla on myös teematapaamisia ja case-esittelyjä, joissa esitellään toimintamalleja kieli- ja kulttuuritaustaisten lasten, nuorten ja perheiden aseman vahvistamiseksi lastenkulttuuripalveluiden parissa.

Ohjelma:

MAANANTAI 19.11.2018 KLO 8:15–16:15
SANKAREITA JA LIITTOLAISIA – UNELMA YHDENVERTAISISTA LASTENKULTTUURIPALVELUISTA

8:15
Ilmoittautuminen ja aamukahvit | SELLOSALIN LÄMPIÖ

 • 9:00 Tervetuloa ja energiastartti päivään, koreografi Sonya Lindfors ja nuortenkulttuurin läänintaitelija Julian Owusu
 • 9:15 Espoon kaupungin tervehdys, kulttuurijohtaja Susanna Tommila

9:3011:45
Vaihtoehtoiset alaseminaarit 1–5 tai omatoimivierailu Sellon kirjastoon | ERI TILOJA
Ennakkoilmoittautumisen yhteydessä valittu alaseminaarikokonaisuus, josta tarkemmat kuvaukset Kulttuuriespoo.fi-sivustolla.

11:4513:00
Lounas, omakustanteinen | SELLON KAUPPAKESKUKSEN RAVINTOLAT JA KAHVILAT

13:0016:00
Sankareita ja liittolaisia -seminaari | SELLOSALI

 • 13:00 Tervetuloa iltapäivään Susani Mahadura ja Yagmur Özberkan
  Juontajina ja moderaattoreina toimii rohkea ja energinen suomalainen toimittajakaksikko. He puhuvat avoimesti vaietuista aiheista ja antavat kenkää tabuille sekä ennakkoluuloille eivätkä pelkää ravistella yhteiskuntaa ja valtarakenteita.
 • 13:05 Tervehdyssanat Jani Toivola, kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen
 • 13:20 Kohti yhdenvertaisuutta
  Keskustelussa pohditaan mm. lasten ja nuorten tulevaisuuden unelmia ja näkymiä, osallisuutta, taide- ja kulttuurikasvatuksen merkityksiä ja odotuksia. Keskustelemassa ovat mm. Jani Toivola, Global Art Pointin yhdistyksen hallituksen jäsen, sirkustaiteen asiantuntija Pablo Alvarez, keskustelua moderoi Maharuda & Özberkan.
 • 14:00 Inclusion through cultural projects Children’s Culture coordinator Anne Line Svelle Children’s Culture Centre in Aarhus 
 • 14:15 Tauko
 • 14:30 Media & Valta
  Käsitellään sanojen, kuvien ja vallan yhteyttä, sillä ne eivät ainoastaan heijasta todellisuutta vaan myös luovat sitä. Päätoimittaja Koko Hubara, freelancertoimittaja Kyösti Hagert ja monimuotoisuus- ja osallisuusasiantuntija Sara Salmani
 • 15:30 Vastaamo  Mitä olet aina halunnut tietää, mutta et ole koskaan uskaltanut kysyä.
  Vastaamossa annetaan vastauksia osallistujia askarruttaviin kielien ja kulttuurien moninaisuutta koskeviin kysymyksiin. Vastaajina ovat mm. Koko Hubara, Kyösti Hagert ja Vuoden saamelainen 2017 Pirita Näkkäläjärvi.
 • 16:15 Päivän yhteenveto ja päätös  

***

18:30-21:00
Verkostoitumisilta | LASTEN KULTTUURIKESKUS AURORA
Auroran Meijerin tupaantuliaiset. Illan aikana kohdataan kavereita ja kollegoita sekä uusia tuttavuuksia. Nautimme iltapalasta ja DJ:n tarjoamasta musiikista. Riina Katajavuoren ja Salla Savolaisen Mennään jo naapuriin -näyttely on avoinna.

 

TIISTAI 20.11.2018 KLO 8:15–16:00
VALTAKUNNALLISEN LASTENKULTTUURIFOORUMIN VERKOSTOITUMISPÄIVÄ

8:15
Ilmoittautuminen ja aamukahvit | SELLOSALIN LÄMPIÖ

8:45
Tervetuloa Espoon tervehdys, sekä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton puheenjohtaja Mervi Eskelinen ja liiton uusi toiminnanjohtaja

9:0010:30
Vaihtoehtoiset tapaamiset 1–3 tai omatoimivierailu Sellon kirjastoon | ERI TILOJA
Ennakkoilmoittautumisen yhteydessä valittu tapaaminen, josta tarkemmat kuvaukset Kulttuuriespoo.fi-sivustolla.

 1. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton syyskokous,
  Kokoukseen osallistuu 1 osallistuja / jäsenkeskus. Ohjelma toimitetaan osallistujille myöhemmin.
 2. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenkeskusten case-esittelyt 1
 3. Työryhmätapaaminen: Kärkihankekoordinaattoritapaaminen

Siirtyminen & tauko

10:4512:15
Vaihtoehtoiset tapaamiset 1-3 tai omatoimivierailu Sellon kirjastoon | ERI TILOJA
Ennakkoilmoittautumisen yhteydessä valittu tapaaminen, josta tarkemmat kuvaukset Kulttuuriespoo.fi-sivustolla.

 1. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton hallituksen kokous
 2. Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenkeskusten case-esittelyt 2
 3. Työryhmätapaaminen: Kohti saavutettavaa lastenkulttuuria

12:15
Lounas, omakustanteinen | SELLON KAUPPAKESKUKSEN RAVINTOLAT JA KAHVILAT

13:1516:00
Yhteinen iltapäivä | SELLOSALI

 • Liiton ajankohtaiset kuulumiset, ohjelma tarkentuu myöhemmin
 • Neuvotteleva virkamies Iina Berden, opetus- ja kulttuuriministeriö, lastenkulttuuri
 • Tauko & iltapäiväkahvit
 • Liiton ajankohtaiset kuulumiset jatkuvat
 • Päivän yhteenveto ja päätös