Kulttuuriperintö lasten ja nuorten luontosuhteen tukena -koulutus

Etänä
Hallituskatu 2B, 3. krs, 00170 Helsinki

Tervetuloa mukaan Kulttuuriperintö lasten ja nuorten luontosuhteen tukena -koulutukseen! Järjestämme koulutuksen etäyhteydellä 5.11. Klo 16–18.00. Koulutuksen järjestävät Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto. Koulutus on maksuton.

Koulutus on tarkoitettu luonto-, ympäristö– ja kulttuurikasvattajille, biologian ja maantieteen opettajille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.
Syvennymme kulttuurin ja kulttuuriperinnön rooliin luontosuhteen rakentumisessa ja muodostumisessa. Pohdimme, miten luontosuhde muuttuu ajassa ja elämänvaiheissa. Kuulemme myös, mitä nuorilla on kerrottavaa koronaepidemian vaikutuksista heidän luontosuhteeseensa.

Alkuperäiskansantutkimuksen apulaisprofessori Pirjo Virtasen avulla tutustumme siihen, miten luontosuhde rakentuu paikallisesti Amazonian alkuperäiskansojen keskuudessa. Kuulemme vastaavan metsäkulttuuriasiantuntijan, tutkija Reetta Karhunkorvan havaintoja lasten metsäsuhteesta. Dosentti Katriina Siivonen taas on luvannut avata meille, mitä kulttuurinen kestävyys oikein tarkoittaa.

Koulutus koostuu ennakkotehtävistä, joiden tarkoituksena on virittää omaa ajattelua ja oppimista muun muassa omaa luontosuhdetta reflektoimalla. Vuorovaikutteisessa webinaarissa on varattu runsaasti aikaa yhteiselle keskustelulle, oivaltamiselle ja tiedonvaihdolle. Koulutuksen päätteeksi täytettävä lyhyt kysely toimii pohjana teemaan liittyvän toiminnan ja yhteistyön jatkokehittämiselle.

Ilmoittaudu mukaan 19.10.2020 mennessä: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeoTM1OgoIUTt1KY1cUs095HdnBeNDWVaqRFLrvtnxI7EaITg/viewform

Tapahtuma järjestetään Zoom-etäyhteyden avulla.

Tapahtuman Facebook-sivut: https://fb.me/e/1ZTRH32a9

Koulutuksen ohjelma

Ennakkotehtävät julkaistaan ilmoittautuneille 22.10.2020. Ennakkotehtävät sisältävät videoidun esitelmän sekä harjoitustehtävän.

Esitelmä: Kulttuuriperintö kestävyyden voimavarana – paikallisuus ja yhteisöllinen tieto Amazonian alkuperäiskansojen parissa.
Pirjo Virtanen, alkuperäiskansantutkimuksen apulaisprofessori, Helsingin yliopisto.

Webinaari 5.11. Klo 16–18.00

Alustukset

Kulttuurinen kestävyys: mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan ja miten sen voi huomioida opetuksessa ja kasvatuksessa?
Katriina Siivonen, dosentti, Kulttuurituotanto ja maiseman tutkimus, Turun yliopisto, yliopistonlehtori, Tulevaisuuden tutkimuskeskus.

Lasten ja nuorten metsäsuhteen muutos ja moninaisuus – majanrakennuksesta maastopyöräilyyn
Reetta Karhunkorva, vastaava Metsäkulttuuriasiantuntija, Lusto ja tutkija Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushankkeessa, Itä-Suomen yliopisto.

Nuorten puheenvuorot

Yhteinen keskustelu ryhmissä: oman harjoitustehtävän ja esitysten herättämien ajatusten jakaminen sekä jatkokehittely

Yhteenveto ja tilaisuuden päättäminen

Tapahtuman järjestää: Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto
Tapahtuman kategoriat: Webinaari

Takaisin tapahtumakalenteriin