Kulttuurikasvatussuunnitelmat laaja-alaisen osaamisen aarreaittoina

Kun lähestyy Jyväskylän ensimmäisen, Wivi Lönnin vuonna 1912 suunnitteleman kansakoulurakennuksen, Puistokadun päiväkotikoulun Solina-kokoustilaa, kantautuu korviin iloinen pulputus.  Tilan nimeä myötäillen nauru virtailee tulijaa vastaan käytävän puolelle.

Kyseessä on Jyväskylän koulujen opettajista koostuva kulttuurikasvatussuunnitelma- eli kops-ryhmä, joka vuosittaiseen tapaansa arvioi kuluvan lukuvuoden kulttuurikasvatussisältöjä ja esittää toiveita jatkosta. Jyväskylän kaupungin kulttuurikasvatussuunnitelma Kompassi on Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitan ja kaupungin opetuspalveluiden yhteinen aarre, jota varjellaan sen mukaisesti. Ilolla ja ylpeydellä.

Vuoden 2015 aikana Kompassista tuli entistä tärkeämpi, kun uusi opetussuunnitelma haastoi opettajat haarukoimaan rakenteilla olevaan suunnitelmaan sopivia sisältöjä. Tähdennettiin kulttuurikasvatuksen kirjaamista osaksi opetussuunnitelmaa, mikä useilla paikkakunnilla on myös toteutunut. Pala palalta suunnitelmat pääsevät tulevien lukuvuosien aikana erityiskäyttöön, kunhan vain hoksataan niiden taipumus soveltua monenlaiseen tarpeeseen.

Erityisesti laaja-alaisen osaamisen osalta kulttuurikasvatussuunnitelmilla on paljon annettavaa niillä paikkakunnilla, joissa sellainen on käytössä. Suunnitelmien sisällään pitämät kulttuuriretket, työpajat ja esitykset tuottavat elävää ravintoa niin kulttuuriseen osaamiseen, vuorovaikutukseen ja ilmaisuun kuin monilukutaitoonkin uusista oppimisympäristöistä puhumattakaan. Ja toisinpäin: uusien raamien positiivisessa paineessa myös kulttuurikasvatussuunnitelmat kehittyvät ja monipuolistuvat.

Kuvitella saattaa, mitä hyviä käytänteitä ja aiemmin huomiotta jääneitä risteytyksiä nämä sisarsuunnitelmat tulevaisuudessa tuottavat, kun kulttuurikasvatussuunnitelmien sisältämät potentiaalit osataan ottaa tietoisemmin opetussuunnitelman rikastukseksi. Tässä asiassa lastenkulttuurikeskukset edustavat pitkän linjan osaamista omilla alueillaan.

On helppoa olla varma, että Suomen ensimmäinen naisarkkitehti Wivi yhtyy näkemykseen pilven päältä. Hänelle tieteen ja taiteen yhdistäminen oli itsestään selvää ja kauniilla tavalla arkista, niin kuin se on sekä Solinan väelle Jyväskylässä että liiton asiantuntijoille valtakunnallisesti.

Johanna Rossi

Suunnittelija/Kulttuuriaitta
Jyväskylän kaupunki
Kulttuuri- ja liikuntapalvelut

Eri alueiden kulttuurikasvatussuunnitelmat löydät täältä.

Kuvassa Palokan yhteinäiskoulun 7.-luokkalaisia Kompassin mediakasvatuspajassa. Kuvaaja: Johanna Rossi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *