Kiertonäyttelyt

Monet lastenkulttuurikeskukset tuottavat eri kulttuuritaloihin ja muihin tiloihin siirrettäviä ja sovitettavia näyttelyitä. Korkealaatuiset, taiteilijoiden ja ammattipedagogien valmistamat näyttelyt ovat vapaasti vuokrattavissa. Joistain näyttelystä voi vuokrata myös vain osan tai osuuden. Näyttely voidaan asettaa esille galleriatilaan, museoon, nuorisotilaan, kylätaloon, kirjastoon tai vaikka kunnantalolle. Moniaistillisesti koettavat taideteokset on huomioitava myös näytteille asettelussa.

Kiertävistä näyttelyistä on saatavilla kokoamisohjeet ja usein näyttelyä varten voi tilata koulutuksen näyttelyn valmistaneelta lastenkulttuurikeskukselta. Koulutukseen voi sisältyä näyttöopastus ja esimerkkityöpaja, joita voi hyödyntää oman alueen näyttelykierroksilla. Näin kävijät saavat näyttelystä enemmän irti.

Jos olet kiinnostunut valmistamaan oman näyttelyn lapsille, ota yhteyttä alueellasi toimivaan lastenkulttuurikeskukseen tai liiton näyttelyinfon puheenjohtajaan.

Kulttuuritalo Valve

Unikudelmia

www.unikudelmia.fi

Unikudelmia on elämyksellinen näyttelymaailma, joka kertoo yli kolmenkymmenen suomalaisen kirjan tarinoita. Kirjoista vanhin on Marjatta Kurenniemen vuonna 1947 julkaistu Unikon satuja ja kaikkein uusin oululaisen Satu Alajoen keväällä 2017 ilmestynyt Valon sankari. Näyttelyn kirjallinen kudelma kurkottelee 70 vuoden taakse, ja mukana on teoksia ihan jokaiselle: on kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietoa. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta mukana on myös unista aikuisten proosaa.Unikudelmia-näyttelyssä on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia, joista osa on saanut inspiraationsa näyttelyn kirjoista. Kirjallisuuslähtöisen näyttelymaailman kaikilla pienillä ja suurilla esineillä ja yksityiskohdilla on omat tarinansa, jotka löytyvät näyttelykirjallisuudesta. Valveen sanataidekoulun jokaiseen 31 kirjaan tuottama sanataideharjoitusmateriaali on vapaasti kaikkien käytettävissä.

Kohderyhmä: Päiväkotiryhmät, peruskoululuokat, perheet, harrastusryhmät (kuva- ja sanataide, käsityö)

Näyttelyn kokoluokka ensisijaisesti: L (suuri)

Näyttelyn tuottaja: Kulttuuritalo Valve, Oulun kaupunki, Katri Tenetz, katri.tenetz (at) ouka.fi

Kuva: Juuso Haarala

 

Kuva: Juuso Haarala

 

Minä tykkään nyt

www.minatykkaannyt.fi

Minä tykkään nyt on elämyksellinen taidemaailma, jossa sukelletaan tunteisiin turvallisesti ja mielikuvituksen voimalla. Moniaistinen taideseikkailu perustuu Eppu Nuotion ja Liisa Kallion samannimiseen kirjaan, johon Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat valmistaneet sanataidetehtävät. Näyttelyssä on mahdollisuus lueskella kirjavan ilon keskellä, tykätä täydellisillä treffeillä, punnita surun helminauhoja ja kokeilla runoilijan ja kuvittajan työtä itse.

Kohderyhmä: Päiväkotiryhmät, peruskoululuokat, perheet, harrastusryhmät (kuva- ja sanataide, käsityö)

Kokoluokka ensisijaisesti: L (suuri)

Näyttelyn tuottaja: Kulttuuritalo Valve, Oulun kaupunki, Katri Tenetz, katri.tenetz (at) ouka.fi

Minä tykkään nyt -näyttelyn lisätietolomake (pdf)

Kuva: Ari Halonen

Porin lastenkulttuurikeskus

Ryömi, konti – Viesti vauvuudesta

Näyttely on kontattava tilateos ja erityisesti vauvoille ja vauvaperheille suunnattu elämystilallinen kokonaisuus. Näyttelytilaan ryömitään tai kontataan vauvaoven kautta. Seinälle projisoidun videon vauvojen kohtaamiset ja liikeradat jatkuvat lattialle rakentuvassa veistostossa. Veistokset ovat tyynymäisiä teoksia, joiden päällä voi kontata ja liikkua. Niiden pinnalla olevat viivat muodostavat vauvan liikeradan ja niissä on kosketustuntuman antavia ja ääniä tuottavia materiaaleja. Reitit perustuvat alle 1-vuotiaiden vauvojen liikkeisiin Vauvojen värikylpy -työpajassa.

Näyttelyn taiteilijat (Annina Cerón, Kirsi Jaakkola, Sanna Pajunen-Kyynäräinen, Annukka Olli, Päivi Setälä, Veijo Setälä) ovat kuvataiteilijoita, jotka työskentelevät Porin lastenkulttuurikeskuksessa ja tekevät näyttelyn osin osana työtään. Näyttely on toteutettu yhteisesti pohtien jaetun tekijyyden ja yhteisöllisen työskentelyn mahdollisuuksia. Yhteisönä on taiteilijoiden yhteinen työpaikka.

Kohderyhmä: Vauvat, vauvaperheet

Kokoluokka ensisijaisesti: M (keskikokoinen)

Näyttelyn tuottaja: Porin lastenkulttuurikeskus, Porin taidemuseo, Eteläranta, 28100 Pori

Ryömi, konti -näyttelyn lisätietolomake (pdf)

Kuva: Kirsi Jaakkola / Porin lastenkulttuurikeskus

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, Lastenkulttuurikeskus Rulla

Metsänpeitto

Rullan toiminnallinen kiertonäyttely kertoo tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä. Näyttely pohjautuu suomalaiseen kansanperinteeseen ja sen kantava teema on, miten ihmiset ennen näkivät ja kokivat ympäröivän maailman. Tarinoiden tarkoitus on innostaa kaikkia leikkimään ja mielikuvittelemaan metsässä. Metsä on aluksi vain tavallinen metsä, mutta paljastuu, että siellä asuu erilaisia eläimiä ja taruolentoja. Näyttelyssä vierailijat muuttuvat metsän asukkaiksi ja pääsevät käymään metsänpeitossa, haltioiden ja maahisten salaisessa maailmassa. Vierailijat näkevät taivasta kannattelevan ikiaikaisen maailmanpuun, tasapainoilevat suon pitkospuilla ja istahtavat metsälammen sammaleisille kiville. Näyttelyn tavoitteena on herätellä lapsen uteliaisuutta luontoa kohtaan ja saada lapsi ajattelemaan luonnon merkitystä ihmiselle. Tarinoilla herätellään lapsen kiinnostusta perinteitä, tarustoa ja historiaa kohtaan.

Kohderyhmä: 0-10-vuotiaat, sopii kaikenikäisille, myös erityistä tukea tarvitseville lapsille ja ryhmille

Kokoluokka ensisijaisesti: L (suuri)

Näyttelyn tuottaja: Lastenkulttuurikeskus Rulla, johtava koordinaattori Marianna Lehtinen, marianna.lehtinen (at) tampere.fi

Metsänpeitto-näyttelyn lisätietolomake (pdf)

Kuva: Teemu Keskinen

Esittelyvideo

 

Lastenkulttuurikeskus Pessi ja Toteemi

Tuntupolku

Tuntupolku on elämystila, joka luo mahdollisuuden lapsen ja aikuisen vuorovaikutukselle. Tuntupolku jakautuu neljään väritilaan, jotka ovat saaneet alkuideansa vuodenajoista. Tuntupolun varrella on mm. värikylpytyöpajoista tuttuja virikemateriaaleja. Tuntupolku tarjoaa vauva- ja taaperoikäisille kokemuksia erilaisten pintojen, tuntujen, materiaalien ja värien parissa. Pienelle ihmiselle moni sellainen, mikä on meille aikuisille perin tuttua, on ihmeellistä ja kiinnostavaa. Tuntupolku on visuaalisesti kaunis tila, jonka taiteellisesta suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Heli Arvilommi.

Kohderyhmä: 0-3-vuotiaat aikuisen kanssa

Kokoluokka ensisijaisesti: M (keskikokoinen)

Näyttelyn tuottaja: Lastenkulttuurikeskus Pessi, p. 040 525 2166

Tuntupolku-näyttelyn lisätietolomake (pdf)

Kuva: Lastenkulttuurikeskus Pessi

Lue minut

Lue minut -näyttely on oodi kirjoille, tarinoille ja inspiroitumiselle. Toiminnallisessa näyttelyssä pääsee lepäämään kirjapatjalla, seilaamaan ja haaksirikkoutumaan ja avaamaan salaisuuksien kaapin sekä inspiroitumaan minimaailmoista äänimaailman lomassa.

Lue minut -näyttelyn käsikirjasto, kirjakello ja tarinalaatikot vievät kirjojen ja tarinoiden keksimisen ja kuuntelun maailmaan. Näyttely on suunnattu 7-14- vuotiaille. Näyttelyyn kuuluu opastaulut sekä erillinen pedagoginen materiaali, jossa on ideoita myös jatkotehtäviin koulussa tai kotona.

Näyttely perustuu kuvittaja Sanna Pelliccionin ideoimaan samannimiseen kirjaan, jonka kuvituksiin Siri Kolu on tehnyt tekstit ja inspiraatiotehtävät sanataideharjoituksineen. Visuaalisen suunnittelijan Sanna Pelliccionin ja Lastenkulttuurikeskus Pessin lisäksi näyttelyssä on useita yhteistyötahoja, kuten Tampereen lastenkulttuurikeskus Rulla, Valveen sanataidekoulu, Vantaan sanataidekoulu ja Stadian ammattiopisto.

Kohderyhmä: Ala- ja yläkouluikäiset

Kokoluokka ensisijaisesti: M (keskikokoinen)

Näyttelyn tuottaja: Vantaan kulttuuripalvelut / Lastenkulttuurikeskus Pessi, p. 040 525 2166

Lue minut -näyttelyn lisätietolomake (pdf)

 

Kuva: Sanna Pelliccioni

Metsän ovi raollaan

Metsän ovi raollaan -elämysnäyttely pohjautuu kotimaisten lasten- ja nuorten kirjailijoiden teoksiin. Se vie kävijänsä sanataiteelliselle seikkailulle metsän syvyyksiin, jossa voi kohdata metsän lumoavia haltijoita sekä ilkikurisia kummajaisia.

Lisätietoja Lastenkulttuurikeskus Pessin ja Toteemin kiertonäyttelyistä: kulttuurituottaja Mirva Aalto, mirva.aalto (at) vantaa.fi, p. 040 5252166