Kiertonäyttelyt

Monet lastenkulttuurikeskukset tuottavat eri kulttuuritaloihin ja muihin tiloihin siirrettäviä ja sovitettavia näyttelyitä. Korkealaatuiset, taiteilijoiden ja ammattipedagogien valmistamat näyttelyt ovat vapaasti vuokrattavissa. Joistain näyttelystä voi vuokrata myös vain osan tai osuuden. Näyttely voidaan asettaa esille galleriatilaan, museoon, nuorisotilaan, kylätaloon, kirjastoon tai vaikka kunnantalolle. Moniaistillisesti koettavat taideteokset on huomioitava myös näytteille asettelussa.

Kiertävistä näyttelyistä on saatavilla kokoamisohjeet ja usein näyttelyä varten voi tilata koulutuksen näyttelyn valmistaneelta lastenkulttuurikeskukselta. Koulutukseen voi sisältyä näyttöopastus ja esimerkkityöpaja, joita voi hyödyntää oman alueen näyttelykierroksilla. Näin kävijät saavat näyttelystä enemmän irti.

Jos olet kiinnostunut valmistamaan oman näyttelyn lapsille, ota yhteyttä alueellasi toimivaan lastenkulttuurikeskukseen tai liiton näyttelyinfon puheenjohtajaan.

Annantalo

Anna-Lea Kopperi: Tunnetila
Kuvataiteilija Anna-Lea Kopperin Tunnetila koostuu vanupilvien täyttämästä huoneesta, jossa kävijät voivat ryömiä, rentoutua ja piiloutua täytevanuun ja linnunlauluun. Tarkoitus on tunnustella omia tunteita. Lisätiedot: anna-lea.kopperi@wippies.fi,  050 568 92 94

Kulttuuritalo Valve

Unikudelmia
Unikudelmia on näyttely suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista. Se on erityisesti lapsille ja nuorille suunniteltu elämyksellinen näyttelymaailma, jossa on esillä myös mielenkiintoinen kattaus suomalaisten nykytaiteilijoiden teoksia. Unikudelmissa kaikenikäiset voivat astua kirjojen kansien sisäpuolelle, unien toiseen todellisuuteen!
Riimikissa karkuteillä
Riimikissa karkuteillä on kokonainen kikattava ja kujeileva kirjamaailma, joka esittelee kuvituksillaan kotimaisen lastenkirjallisuuden uutuuksia ja klassikkoja.
Linda Bondestam: Mainio herra Iloinen ja ystävät
Mainio herra Iloinen ja ystävät -näyttely on Linda Bondestamin kirjakuvitusten väri-ilottelua.

Saareen
Saareen on näyttely vedestä, maasta, sanoista, tunteista ja tarinoista. Se on moniaistinen taideseikkailu, joka alkaa veneestä, vie veden alle, sukelluskelloon ja lopulta saareen.

Porin lastenkulttuurikeskus

Tuntumaa
Tuntumaa-näyttely on suunniteltu näkövammaisille lapsille ja nuorille, mutta se tarjoaa kaikille mahdollisuuden tutustua aistien maailmaan.

Kehona
Kehona-näyttelyssä kaikki teokset ovat kosketeltavia. Lähtökohtana on ollut ihmisten erilainen tapa käyttää aistejaan ja poikkeavan aistitoiminnan pohdinta.

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut, Lastenkulttuurikeskus Rulla

Metsänpeitto-näyttely
Tarinoita myyttisestä suomalaisesta metsästä ja jännittäviä hetkiä tarjoaa Rullan itse tuottama, toiminnallinen kiertonäyttely. Metsä on aluksi vain tavallinen metsä, mutta tarkemmin katsottaessa paljastuu, että siellä asuu erilaisia eläimiä ja taruolentoja. Näyttelyssä kohtaat metsän eläimet ja puut, siellä on suo, luola ja kaikkea kannatteleva maailman puu. Metsänpeitto on haltijoiden ja maahisten salainen maailma, jossa kaikki on erilaista ja jännittävää. Näyttelyn tavoitteena on herätellä lapsen uteliaisuutta luontoa kohtaan ja saada lapsi ajattelemaan luonnon merkitystä ihmiselle. Tarinoilla herätellään lapsen kiinnostusta perinteitä, tarustoa ja historiaa kohtaan.

Kuva: Teemu Keskinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esittelyvideo

 

Lastenkulttuurikeskus Pessi ja Toteemi

Tuntupolku
Tuntupolku on kiertävä näyttely, elämystila, joka luo mahdollisuuden lapsen ja aikuisen vuorovaikutukselle. Tuntupolku jakautuu neljään väritilaan, jotka ovat saaneet alkuideansa vuodenajoista. Tuntupolku tarjoaa vauva- ja taaperoikäisille kokemuksia erilaisten pintojen, tuntujen, materiaalien ja värien parissa. Soveltuu erilaisiin tiloihin, esim. näyttelytilat sekä mm. lastenkulttuurifestivaalien oheisohjelmaan.

Lue minut
Toiminnallisessa näyttelyssä sukelletaan kirjan kuvituksien ja tekstien tunnelmien pohjalta rakennettuun unenomaiseen maailmaan, kirjojen maailmaan, jossa kaikki on mahdollista. Näyttely on itse kirjan vastaus meneillään olevaan vähenevän lukemisen ongelmaan. Näyttely inspiroi lukemaan, kirjoittamaan ja leikkimään sanoilla. Näyttely perustuu Sanna Pelliccionin ja Siri Kolun  Lue minut! -nimiseen kirjaan (Otava, tammikuu 2019). Näyttely on suunnattu alakoulu- ja yläkouluikäisille. Näyttelyopastusta varten kootaan pedagoginen opas, jossa on otettu huomioon eri ikäryhmät.

Metsän ovi raollaan
Metsän ovi raollaan -elämysnäyttely pohjautuu kotimaisten lasten- ja nuorten kirjailijoiden teoksiin. Se vie kävijänsä sanataiteelliselle seikkailulle metsän syvyyksiin, jossa voi kohdata metsän lumoavia haltijoita sekä ilkikurisia kummajaisia.

Lisätietoja Lastenkulttuurikeskus Pessin ja Toteemin kiertonäyttelyistä: kulttuurituottaja Mirva Aalto, mirva.aalto (a) vantaa.fi, p. 040 5252166 (1.9.2018 – 1.3.2019 sijainen Kaisa Rapanen, kaisa.rapanen (a) vantaa.fi)

Tuntupolku-näyttely