Pohjoismaista verkostoitumista Children, Art & Culture & Sustainability -konferenssissa

Tanskassa Silkeborgin ja Aarhusin kaupungeissa järjestettiin 15.-17.11.2017 Children, Art & Culture & Sustainability -konferenssi. Tapahtuman punainen lanka oli YK:n kestävän kehityksen teema.

Konferenssilla on useita järjestäjätahoja, joista esillä eniten olivat Aarhusin EU:n kulttuuripääkaupunkihanke, BUUM-lastenkulttuuritoimijat Tanskassa, EU:n tukema Cultural children of Europe -hanke sekä paikalliset taidekasvatusta tarjoavat oppilaitokset.

Tapahtumaan osallistui Suomesta joukko lastenkulttuurin ammattilaisia. Mukana oli lastenkulttuurikeskusten henkilöstöä Annantalosta Helsingistä, Efektistä Lahdesta, Valveelta Oulusta, Tampereen kaupungilta sekä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja. Päivien aikana delegaatio loi kontakteja ja kävi kiinnostavia keskusteluja erityisesti useiden pohjoismaisten lastenkulttuuritoimijoiden kanssa.

 

Katri Tenetz (Kulttuuritalo Valve, Oulun kaupunki), Marianna Lehtinen (Tampereen kaupunki), Hedvid Westerlund-Kapnas (Pohjoismainen kulttuuripiste) ja Saara Vesikansa (Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto).

Kestävän kehityksen teema on voimakkaasti läsnä tanskalaisessa lastenkulttuuriajattelussa, ja YK:n Goals of Sustainable Development -ohjelma oli esillä moneen otteeseen. Ensimmäisen päivän iltapäivän työpajat liittyvät kiinteästi teemaan, ja niissä kehitettiin työpajamalleja joissa kestävä kehitys nivoutuisi taidekasvatukseen. Toisena konferenssipäivänä tutustuttiin paikalliseen taiteen perusopetusta vastaavaan kouluun, jossa oli hienot puitteet erityisesti visuaalisten taiteiden opetukseen. Työpajat jatkuivat, ja esimerkiksi lasten osallisuutta tutkineen tutkijan vetämässä työpajassa harjoiteltiin osallistavien menetelmien käyttöä lasten haastattelussa.

 

AROS-museo Aarhusissa.

Konferenssin viimeinen päivä pidettiin kulttuuripääkaupunki Aarhusin arkkitehtonisesti upeassa AROS-museossa, ja ohjelma keskittyi taidekasvatukseen kouluissa. Suomesta oli puhujana Taideyliopiston professori Eeva Anttila, joka kertoi ArtsEqual-tutkimushankkeesta ja sen ajatuksesta koulusta saavuttavana kulttuurikeskuksena. Päivän esitykset olivat erittäin korkeatasoisia. Professori Anne Bamford Lontoon taideyliopistosta esitteli puheenvuorossaan mielenkiintoisesti muun muassa sitä, miten eri Euroopan maat tukevat taidekasvatusta ja miten saavuttavasti se eri maissa toteutuu. Suomen mallista sai huomiota se, että meiltä puuttuvat lähes kokonaan maakunnallisen tason instituutiot lasten ja nuorten taidekasvatuksessa.

Konferenssi antoi suomalaisille toimijoille mahdollisuuden oivaltaa, kuinka ainutlaatuinen meidän suomalainen lastenkulttuuriverkostomme on. Kansainvälisessä yhteistyössä meillä on paljon annettavaa. Erityisesti hallitsemme hyvinkin eri lailla organisoituneiden lastenkulttuurikeskusten valtakunnallisesti merkittävän yhteistyön. Tästä erinomainen esimerkki on Taidetestaajat-hanke. Myös suomalainen valtion lastenkulttuuripolitiikka on edistyksellistä: esimerkiksi Tanskassa valtio tukee vain yhtä lastenkulttuurikeskusta suoralla avustuksella.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja jäsenkeskukset jatkavat ja vahvistavat kansainvälistä yhteistyötoimintaa tulevina vuosina. Konferenssista tuliaisina tuodut hyvät kokemukset ja uudet tuttavuudet rakentavat erinomaista pohjaa laadukkaalle ja vaikuttavalle yhteistyölle eri maiden lastenkulttuuritoimijoiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *