Saman arvoisii

100-vuotiaan maamme kunniaksi tehtiin valtakunnallinen tasa-arvoteko, kun ITSENÄ OLEMISEN TÄRKEYDESTÄ -tasa-arvotyö Suomen yläkoululaisten kanssa 2017 eli tuttavallisesti ISOT-hanke tarttui tasa-arvokysymyksiin kokonaisen vuosiluokan kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriön, Otavan kirjasäätiön ja Kulttuurikeskus PiiPoon rahoittama hanke koostui neljästä osasta: kaikille 9. luokkalaisille lahjoitettavasta kirjasta, opettajien oppimateriaalista, nettilähetyksestä ja kirjoituskatselmuksesta.

Meidät on jaettu tyttöihin ja poikiin,
On ihmiset eroteltu kahteen lokeroon,
vaikkemme niin
me haluaisikaan,
haluaisimme olla
vaan ihmisii

Siksi siis on aika muuttua
siksi siis pyritään parempaan
tasa-arvoa tavoitellaan
maailmaa me parannetaan
yhdessä saamme aikaan sen

Hankkeen myötä Suomen kaikille noin 63 000 9. luokkalaiselle jaettiin Chimamanda Adichien Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä -kirja. Hanke tavoitti kaikki yläkoulut ja Otavan Kirjasäätiön lahjoittamia kirjoja jaettiin sekä suomeksi että ruotsiksi. Maanläheisen ja sujuvasanaisen kirjan myötä nuoria kannustettiin pysähtymään lukemaan, keskustelemaan ja pohtimaan mitä sukupuoli, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus heille itselleen merkitsevät.

Hankkeen yhtenä tavoitteena oli lisätä opettajien ja oppilaiden valmiuksia keskustella tasa-arvosta yhteiskunnallisena ja arkisena ilmiönä. Hanke tuotti kirjan käsittelyn ja keskustelun tueksi sähköisen Mitä väliä sukupuolella? -oppimateriaalin. Tiedollisesta ja toiminnallisesta sisällöstä koostuva materiaalia oli hankkeen taidekasvattajien lisäksi tekemässä Jyväskylän yliopiston asiantuntijat. Materiaali löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi hankkeen nettisivuilta.

Oppimateriaalitehtävän mukainen juliste, Gabriel Virhiä.

Ei meit tarvitse muoteilla muovata
autot vai nuket, ei oo mitään väliä
ollaan yhtä ihanii
ja saman arvosii

Siksi siis on aika muuttua
siksi siis pyritään parempaan
tasa-arvoa tavoitellaan
maailmaa me parannetaan
yhdessä saamme aikaan sen

Suurta tasa-arvon juhlaa juhlittiin kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. Tampere-talossa. Juhla oli Valtioneuvoston kanslian, Tampereen kaupungin ja WOW Finland -hankkeen yhteistuotanto, jota koululaiset ympäri Suomea pääsivät seuraamaan ja kommentoimaan nettilähetyksen kautta. Juhlassa kuultiin mm. pääministeri Juha Sipilän puhe ja 9. luokkalaisten ajatuksia tasa-arvosta sekä nähtiin taide-esityksiä ja Ylen dokumentti Suomen tasa-arvon historista. Lähetys on edelleen katsottavissa Tampere-talon YouTube-kanavalla.

Sukupuolemme ei määrää mihin pystymme
Ei se myöskään kerro keitä olemme
liika se antaa
vain ennakkoluuloja

Siksi siis on aika muuttua
siksi siis pyritään parempaan
tasa-arvoa tavoitellaan
maailmaa me parannetaan
yhdessä saamme aikaan sen

Hankkeen ydinajatuksena oli muistuttaa siitä, että olemme kaikki yhtä ihania ja tärkeitä. Meillä jokaisella on oikeus olla juuri sellaisia kuin olemme ja kasvaa juuri omaksi, ainutlaatuiseksi itseksemme ennakkorooleista huolimatta. Näihin ajatuksiin on ovat tarttuneet myös Kiihtelysvaaran koulun 9. luokkalaiset Jenna Suihko ja Aada Luopakka, jonka Saman arvoisii -biisi syntyi kirjoituskatselmuksessa. Kirjoituskatselmus keräsi lastenkulttuurikeskusten liiton jäsenien mukaan kutsumien nuorten ajatuksia siitä onko sukupuolella väliä ja voivatko he itse olla omia itsejään nyky-Suomessa.

Hankkeen asiantuntijanuoret Jone, Parisa, Eemeli ja Azra.

Taide mahdollistaa monen lapsen ja nuoren oman itsenä olemisen ja se voi välittää myös vahvaa sanomaa siitä millaisessa maassa haluamme elää. Tasa-arvo on meitä kaikkia koskeva asia, jota taiteen ja kulttuurin avulla pystyy edistämään!

Sä oot mahtava! Niin mäkin.

Janina Ahlfors

ISOT-koordinaattori
Kulttuurikeskus PiiPoo

 

Saman arvoisii -lyriikat: Jenna Suihko ja Aada Luopakka, Kiihtelysvaaran koulu
Kuvat: ISOT-hanke

ISOT-hankkeen nettisivut

Kirjoituskatselmus 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *