Festivaler

Barnkulturfestivalerna har ett mångsidigt program med musik, teaterföreställningar, dans, cirkus, ordkonst, bildkonst, konsthantverk samt naturligtvis barnens egna verk. Målet med festivalerna är att erbjuda många olika konst- och kulturupplevelser på en gång.

På festivalerna ordnas ofta även verkstäder, där deltagarna själva får prova olika konstbaserade metoder. En viktig del av programmet är att barnen själva får utöva konst, ofta tillsammans med en förälder. Festivalerna erbjuder alltså gemensamma kulturaktiviteter för hela familjen.

Festivalerna som barnkulturcentren ordnar presenterar såväl klassiska som moderna konstformer. Det är vanligt att man lyfter fram experimentell dans, teater och cirkus, och på programmet finns ofta även utländska framträdanden. Festivalutbudet följer ibland ett årligt tema.

Hippalot_HIPPOlava_paistikka2
Barnmusikorkestern Päistikka livade upp festivalpubliken på Barnens konstfestival Hippalot sommaren 2015. Hippalot är Finlands äldsta multikonstfestival för barn. www.hippalot.fi Foto: Pekka Rautiainen.

Vasikkasavut-Lastenkulttuurikeskus-Lastu2
Vasikkasavut är ett traditionellt barnevenemang i Lapinlahti. Det är ett evenemang där hela familjen kan snickra, leka gammaldags lekar, kela med husdjur och smaka på traditionella savolaxiska sommardelikatesser.

Pikkuprovinssi_Louhimo_Aleksi-Lepistö_JiGOrr-Von-GAESZIMO-KUVA-Janne-Viitamäki-(1)
Band som tränat hela året belönas med att få uppträda på lågstadieskolornas egen Pikkuprovinssi-rockfestival på Rytmikorjaamos stora scen i Seinäjoki. Foto: Janne Viitamäki.

Lumotutsanat15_Kunyovarittaa_Valve
Under Lumotut sanat – ordkonstveckor för barn och unga arrangeras litteraturaktiviteter, ordkonstverkstäder, kurser, träffar med författare och dessutom publiceras texter av barn och unga. www.lumotutsanat.fi

Alla barnkulturfestivaler hittar du här:
www.lastenfestivaalit.fi

Hitta aktuella festivaler eller anmäl ditt evenemang till barnkulturens evenemangskalender.