Vuorovaikutuksellinen lasten ja nuorten kulttuuritapahtuma Tanskan malliin

Mistä aineksista rakennetaan kansallinen lasten- ja nuorten kirjallisuustapahtuma, joka inspiroi lapsia ja nuoria lukemaan, uskomaan omaan luovuuteensa, kokeilemaan siipiään tarinankertojana ja leikkimään omalla äidinkielellä ja vieläpä yhdessä kansainvälisesti tunnustettujen nuortenkirjailijoiden kanssa?

Tanskassa järjestettiin lokakuun lopussa ensimmäistä kertaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden tapahtuma, HAY Aarhus39 – festivaalit. Tapahtumapaikka oli vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupunki Aarhus ja kaupunkiin kaksi vuotta sitten avattu Dokk1 – keskustakirjasto, jota Helsingin tuleva keskustakirjasto on seurannut yhtenä suunnannäyttäjänä. Nelipäiväisen tapahtuman aikana kirjastossa vieraili yli 20 000 kävijää.

HAY –festivaalien avajaistunnelmaa Aarhusin uudessa keskustakirjastossa.

 

Tilaisuuden saapui avaamaan Tanskan kruununprinsessa Mary.

Tapahtuman päähenkilöinä nuoret ja 39 nuortenkirjailijaa 18:sta eri maasta

Perinteisiin kansallisiin kirjamessuihin verrattuna tapahtumasta teki erityisen kirjailijoiden ja kuvittajien kansainvälinen kokoonpano ja lasten, nuorten ja kirjailijoiden yhteinen kirjoitusprojekti.

Tapahtuman päähenkilöinä olivat lapset, nuoret ja Euroopan 39 suosituinta, alle 40 –vuotiasta lasten- ja nuortenkirjailijaa. Kirjailijat edustivat yhteensä 18:sta eri kansallisuutta ja maata. Suomesta tapahtumaan osallistuivat nuortenkirjailija Salla Simukka ja fantasiakirjailija Maria Turtschaninoff.

Kaikki tanskalaiset lapset ja nuoret sekä tapahtumaan kutsutut kirjailijat haastettiin kirjoittamaan tarina aiheesta matka.  Kirjoitushaasteeseen vastasi peräti 4177 tanskalaisnuorta. Tarinoista 20 päätyi julkaistavaksi Tanskan Ylen nuortenkanavalla ja kaksi julkaistiin tanskalaisen kustantajan toimesta.Kirjailijoiden tarinat koottiin kahteen, eri ikäisille lapsille ja nuorille suunnattuihin antologioihin ja ne julkaistiin tanskaksi ja englanniksi hyvissä ajoin ennen tapahtumaa. Kouluja kannustettiin hyödyntämään antologiatarinoita osana opetusta ja se oli tehty helpoksi: koulun opetushenkilökunnan käyttöön oli tehty erillisiä pedagogia opetusmateriaaleja.

Yli 150 tilaisuutta varmisti monipuolisen tapahtumatarjonnan

Kirjoitushaasteen lisäksi itse tapahtuman yli 150 eri tilaisuutta tarjosivat lapsille ja nuorille mahdollisuuden oppia kirjailijan ja kuvittajan työstä, leikkiä, kuunnella tarinoita ja kokeilla omia siipiä tarinankertojana. Tapahtuman erityinen herkku oli lapsille ja nuorille avautunut mahdollisuus vaihtaa ajatuksia ammattikirjailijoiden kanssa yhteisestä kirjoitushaasteesta.

– Unelma olisi saada vastaavanlainen vuosittainen lapsille ja nuorille suunnattu festivaali myös Suomeen, kertoo tapahtumaan kirjailijavieraana osallistunut Maria Turtschaninoff.

Tapahtuma sai Turtschaninoffin mukaan hyvin näkyvyyttä. Prinsessa Maryn mukanaolo avajaisissa varmisti tapahtumalle hyvän medianäkyvyyden.

– Vastaavasta aina puhutaan Suomessa ja yritystä siihen suuntaan on, mutta tämän kokoluokan tapahtumaa ei vain ole saatu kasaan. Ja vielä siten, että se näkyisi yhtä hienosti kaupungin katukuvassa ja mediassa kuin Aarhusin Hay-festari, täydentää Salla Simukka kokemuksiaan tapahtumasta.

Salla Simukka (vas.) vierellään itövaltalainen kirjailija Cornelia Travnicek jakamassa ajatuksiaan antologiatarinastaan osana tapahtumaa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa.

Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtaja Kaisa Laaksonen kirjoittaa blogijulkaisussaan miten lastenkirjallisuuden pitäisi näkyä kirjamessuilla, että osallistuminen ja kohtaaminen ovat kirjamessujen erityistä antia ja siihen pitäisi luoda enemmän tilaisuuksia myös koululaisille Suomessa.

HAY – festivaalien tapahtumakonsepti on oivallinen esimerkki nuorille suunnatusta vuorovaikutuksellisesta kirjallisuustapahtumasta, joka ei vain inspiroi lapsia ja nuoria tarttumaan kirjaan, mutta saa heidät myös kirjoittamaan ja keskustelemaan tarinoista.

Tapahtuman resepti lyhykäisyydessään:

 • yksi Tampereen kokoinen kaupunki
 • yksi Keskustakirjasto 2018 tai vastaava kaupunkikirjasto
 • neljä päivää sisältäen 150 järjestettyä ilmaistapahtumaa
 • Euroopan 39 suosituinta lasten- ja nuortenkirjailijaa 18:sta eri maasta
 • Kymmenittäin maailman johtavia kuvittajia
 • yksi julkaistu teos sisältäen 17 kpl 8-12 vuotiaille lukijoille suunnattua novellia eurooppalaisilta kirjailijoilta
 • yksi julkaistu teos sisältäen 21 kpl 12-18 vuotiaille lukijoille suunnattua novellia eurooppalaisilta kirjailijoilta
 • avoin kansallinen kirjoituskilpailu kaikille lapsille ja nuorille
 • pedagogisia opetusmateriaaleja opettajien käyttöön
 • suomalaisia politiikkoja ja suosittuja lasten- ja nuortenkirjailijoita juontamaan nelipäiväisen tapahtuman ohjelmanumeroita
 • yksi Ylen nuortenkanava tai vastaava mediapartneriksi
 • yksi kustantajapartneri
 • yksi kuninkaallinen tai vastaava maan edustushenkilö avaamaan tapahtuma

Artikkelin kirjoittaja Marjoannika Nyman on Tanskassa viestinnän parissa töitä tekevä yhteiskuntatieteilijä, ammatillisten aineiden opettaja, 5-vuotiaan tytön äiti ja kulttuurialalla työskentelevän puoliso.

Tutustu myös:

Suuri Lukuseikkailu Suomessa

HAY – festivaalit

Kuvalähde: Katoni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *